Romantikkens kanskje mest kjente sangsyklus: Winterreise (Vinterreisen), av den Wien-baserte komponisten Franz Schubert (1797-1828) fremføres under Ringve akademi i norsk gjendiktning av André Bjerke på Ringve Musikkmuseum.
Medvirkende
Erlend Tvinnereim, tenor
Knut Christian Jansson, hammerklaver
Om Vinterreisen
Winterreise Op. 89 (D911) består av 24 sanger og er basert på tekster av den tyske lyrikeren Wilhelm Müller (1794-1827), som regnes som en av de første tyske poetene. I likhet med Schubert, som også regnes som en av de første romantiske komponistene og som romansesangens far, døde Müller i begynnelsen av 30-årene. Schubert siste år var preget av mye sykdom (syfilis) og motløshet og Winterreise er et verk som gjenspeiler denne prosessen. Verket er blant de aller mest fremførte sangsyklusene fra det romantiske Liedrepertoaret.
Vinterreisen gir med sine velkomponerte sanger en unik mulighet til å reflektere over livets opprinnelse, slutt, og ikke minst mening. I en tid hvor trivialitet, effektivitet og hverdagsstress «tidsklemma», har preget livene våre i en så sterk grad at prestasjonsangst og psykiske lidelse er et gjennomgangstema hos ungdomsgenerasjonen, ønsker de medvirkende å gi rom for refleksjon og ettertanke rundt disse eksistensielle spørsmålene. Ikke minst håper de at denne fremførelsen kan fremme de samme tankene med henblikk på den unormale og for mange svært krevende tiden pandemien har vært. En reise gjennom dette verket kan tolkes på så mange måter og forblir hver tilhørers egen oppfatning. De ønsker at Vinterreisen skal gi innsikt i håpet, like fullt som desperasjonen, og at den musikalske formidlingen skal gi grobunn for forståelse og glede for fremtiden – på det rent fundamentale så vel som det psykologiske plan.
Erlend Tvinnereim, tenor
Erlend Tvinnereim er født og oppvokst i Bergen. Etter fullført Bachelorgrad flyttet han til Zürich, Sveits, for å studere videre med denanerkjente Professoren Scot Weir på Zürcher Hochschule der Künste. Da han fullførte sin Mastergrad, ble han tilbudt plass på Solistdiplomstudiet som han avsluttet med offentlig Debutkonsert våren 2011. I løpet av studieårene i Sveits fikk han anledning til å debutere som på operascenen i roller som Tamino i Tryllefløyten i Biel/Solothurn og som Peter Quint i Benjamin Brittens opera The Turn of the Screw under «Festival der Künste» i Zürich i 2007. Parallelt med studiene ble han opptatt på det internasjonale operstudioet ved Theater Basel i sesongen 2008/2009 hvor han som medlem av operaensemblet sang over 50 forestillinger i eksempelvis Den flygende Hollender (Styrmannen), Les Dialogues des Carmelités (L`Aumonier), The House of the Dead (Straz) Parsifal (1.Gralsritter/3. Knappe) og kunst-operaen «Il tempo del postino» som en del av den 40. ArtBasel Festivalen. I tillegg oppdtrådte han i operstudioets egne produksjoner som Club Cosi (Ferrando), Schaf – en barneopera og operetteforestillingen Viva Venezia. De siste 10 årene har han gjestet operahus som Staatsoper Hamburg, Theater St.Gallen, Grand Theâtre de Genève, Theater Basel, Free Opera Company Zürich, Bergen Nasjonale Opera, Artisk Opera, Ho Chi Mihn City Opera og Szeged National Theatre. Erlend Tvinnereim vant Migro-Genossenschaftsbund sangerpris i 2010 og mottok samme året Henry Klæstads Legat og Bergen Kommunes Kunstnerstipend for 2011. I musikalsk samarbeid med dyktige akkompagnetører holder han jevnlig konserter med kjente og ukjente verk fra Liedrepertoaret, som ligger hans hjerte nærme.
Knut Christian Jansson, hammerklaver
Jansson har studert klaver med Jiri Hlinka ved Griegakademiet og Einar Henning Smebye ved Norgess musikkhøgskole. Foruten klaverstudier har han også kirkemusikkutdannelse fra Griegakademiet. Han har bl.a. vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester, Sjøforsvarets Musikkorps og Det Norske Blåseensemble. Han er en svært aktiv kammermusiker og har arbeidet med musikere som Tine Thing Helseth og Christian Lindberg. De siste årene har han vært akkompagnatør for fler av Norges ledene sangerne som Torbjørn Gulbrandsøy, Halvor Festervoll Melien, Erlend Tvinnereim og Hilde Haraldsen Sveen, og gjennomført en rekke konserter med disse. Han har også arbeidet på tvers av kunstartene og samarbeider bl.a med kunsthistoriker Gunnar Danbolt og skuespiller Ragnhild Gudbrandsen. Knut Christian er en veletablert dirigent og har oppførte flere av de store kirkemusikalske verkene som Johannespasjonen, Juleoratoriet og diverse kantater av Bach, Mozarts Requiem og Händels Messias, Charpentier Missa de Minuit & Te Deum m.m. Han er også kunstnerisk leder og ildsjel bak guttekoret Collegium vocale som medvirker på flere store fremførelser hvert år. Han er regelmessig benyttet som pianist i ensemblet Bit20 og har siden 2019 undervist ved Griegakademiet, UiB.