Kirsten Flaggstad Gallakonsert 17 Oktober 2020

Kirsten Flagstad Operagalla

Vi markerer 125-årsdagen til Kirsten Flagstad, en av de største operastemmer gjennom tidene! 

Opera Trøndelag byr i samarbeid med Ringve Musikkmuseum og Flagstadmuseet, på denne storslagne feiringen. Regionale sangere og musikere deltar og presenterer utdrag fra Flagstads allsidige repertoar. Gjennom fagdager, konserter og masterclasser vil vi gi et bredt innblikk i Flagstads allsidige karriere, samt hennes unike stemme som trollbandt en hel verden og fylte de største operahus.

Operagalla

Opera Trøndelag samarbeider med Ringve Musikkmuseum og Kirsten Flagstadmuseet på Hamar, om å feire 125 års fødselsdagen for Flagstad. Opera Trøndelag markerer begivenheten ved å by på en gallakonsert i Ringves konsertsal lørdag 17.oktober! Publikum vil få oppleve et allsidig operarepertoar: Utdrag fra flere av Richard Wagners operaer som ble Flagstads favorittrepertoar, dessuten kjente arier og ensembler fra operaer av Giuseppe Verdi, Giaccomo Puccini, Antonin Dvorak, Charles Gounod og W. A. Mozart.

Opera Trøndelag arbeider i Flagstads ånd ved å hjelpe fram og støtte operatalenter i regionen. Gallakonserten blir derfor en mønstring av trøndersk operakultur i fin utvikling. Opera Trøndelags egen operaskole for sangere mellom 10 og 18 år synger sammen med både talentfulle sangere i starten av karrieren, og flere av regionens mest etablerte sangere.

Om Kirsten Flagstad

Hamarjenta Kirsten Flagstad (1895 – 1962) ble verdenskjent for sin sangkunst, og hun minnes særlig for sine tolkninger av de dramatiske rollene i Richard Wagners operaer. I år er det 85 år siden Flagstad debuterte ved Metropolitan Opera i New York i rollen som Sieglinde i «Die Walküre». Debuten gjorde henne øyeblikkelig til den største attraksjonen i amerikansk opera. Flagstad utviklet etter hvert en makeløs glansfull og bærende stemme som var som skapt for Wagners musikk. Hennes unike musikalitet, sceniske utstråling og personlighet vitnet om en stor utøver uten sidestykke, både i hennes samtid og i ettertid.
Flagstad fikk også stor betydning for norsk musikkliv, bl.a. ved at hun framførte og gjorde vokalmusikk av mange norske komponister på tallrike konserter verden over. Flagstad arbeidet dessuten målbevisst for at Norge skulle få sin egen opera, og hun ble den første operasjefen for Den Norske Opera, som åpnet på Folketeatret i Oslo i 1958. Den rike arven etter Kirsten Flagstad er viktig å minne om i dagens Opera-Norge.

Medvirkende

Regi og koreografi: Ronald Rørvik og Toni Herlofson

Kostyme/scene: Anne Spets
Lys: Sune Schjelderup 

Kåre Bjørkøy, tenor
Gitta-Maria Sjöberg, sopran​
Nina Sætherhaug, mezzo-sopran
Camilla Stenhoff Vist, sopran
Håvard Stensvold, baryton
Torstein Fosmo, tenor
Sverre Johan Aal, baryton
Ingeborg Haugvik Francke, sopran
Maia Reppe, sopran
Sivert Jullumstrø, baryton
Atmasukha Ananda, piano
Eva Holm Foosnæs, piano
Konferansier: Lars Eggen

Elever fra operaskolen

Instruktør operaskolen: Ingeborg Haugvik Francke, Ingrid Eggen

Medvirkende